This test covers most topics on the test.

1. What will happen if you run the make command after you add a new NIS map? 

a. It will build any map that has changed since the last time make was run
b. The make will hang
c. It will always build all maps
d. It will build the new map

Answer: a,d


2. Which file(s)/map(s)/table(s) are used by the in.rarpd daemon? 

a. timezone
b. ethers
c. bootparams
d. hosts
e. locale

Answer: b,d


3. Only ______ are permitted as white spaces in the /etc/syslog.conf file.

a. semicolons
b. spaces
c. tabs
d. returns

Answer: c


4. Which command starts the DiskSuite Tool?

a. /usr/sbin/metatool
b. /usr/sbin/disksuite
c. /usr/sbin/metastat
d. /usr/sbin/disktool

Answer: a


5. Which protocols operate at the Internet layer of the TCP/IP network model?

a. UDP 
b. TCP
c. IP
d. ARP
e. ICMP
f. RPC
g. FTP
h. RIP
i. RARP

Answer: c,d,e,i


6. Which of the following utilities reference the RAW device path?

a. newfs
b. mount
c. df
d. fsck

Answer: a,d


7. If you do not wish to use NIS maps in Jumpstart, you must use which file to answer sysidtool questions?

a. sysidentcfg
b. systemidcfg
c. sysidcfg
d. sysidconfig

Answer: c


8. Using the below /etc/syslog.conf example:  Where will daemon messages of level notice to 
be sent to?

<br><img src="../Samples/Samples/syslog.conf.gif">

a. /etc/sys/messages
b. /etc/adm/messages
c. /var/adm/messages
d. /var/sys/messages

Answer: c


9. Which command will add existing user JIM01 to the role of SYSADMIN?

a. usermod -R &nbsp;JIM01 &nbsp;SYSADMIN
b. useradd -R &nbsp;SYSADMIN &nbsp;JIM01
c. rolemod -R &nbsp;JIM01 &nbsp;SYSADMIN
d. usermod -R &nbsp;SYSADMIN &nbsp;JIM01

Answer: d


10. NIS maps were designed to replace the functionality of UNIX ______ files.

a. /sys
b. /usr
c. /etc
d. /var

Answer: c


11. _______ is a protocol that provides for automated distribution of routing information
between systems.

a. RPC
b. RIP
c. HTTP
d. NFS
e. DNS

Answer: b


12. What series of commands are used to dismantle a cacheFS file system?

a. cfsadmin -l,   umount,   cfsadmin -s,    fsck -F cachefs
b. cfsadmin -l,   cfsadmin -d,   umount,    fsck -F cachefs 
c. cfsadmin -l,   umount,   cfsadmin -d,    fsck -F cachefs

Answer: c
Use "cfsadmin -l [CACHE DIR]" to determine the cache ID, which is the last line of the commands output.  Use "umount [LOCAL MOUNT POINT]" to unmount the local mount point.  Delete the cachefs file system using "cfsadmin -d [CACHEID] [CACHE DIRECTORY]" .  Finally, if some cacheFS file systems still remain after others are deleted, use the "fsck [CACHE DIRECTORY]" command to correct the resource counts of the cache directory.  


13. Use the _____ command to specify the name or location of core files produced by abnormally
terminating processes.

a. dumpadmin
b. dumpadm
c. coreadmin
d. coreadm

Answer: d


14. What is the purpose of the /etc/security/exec_attr file?

a. To associate users and roles with authorizations and execution profiles.
b. To define authorizations and their attributes
c. To list a profiles assigned authorizations and identify the help file.
d. To define the priveledged operations assigned to a profile.

Answer: d


15. In Jumpstart, the check script creates the ______ file when it is run if no problems are identified.

a. info
b. ok.rules
c. rules.ok

Answer: c


16. By default, NFS mounted directories are available with what setting?

a. change
b. write
c. read
d. superuser
e. execute

Answer: b 


17. Which file would you edit to have a directory automatically shared via NFS when the system boots?

a. /etc/mnttab
b. /etc/rmtab
c. /etc/dfs/sharetab
d. /etc/dfs/dfstab
e. /etc/vfstab

Answer: d


18. True or False:  All modifications to the dumpadm configuration should be done using the dumpadm utility rather than attempting to modify the /etc/dumpadm.conf file. 

a. True
b. False

Answer: a
This is True.  editing the /etc/dumpadm.conf file by hand could result in an inconsistent 
system dump configuration.


19. Which of the following shells are available in a restricted shell version? 

a. Korn Shell
b. Bourne shell
c. C shell

Answer: a,b


20. Which of the following does striping enhance?

a. Reliability
b. Cost
c. Speed
d. Availability

Answer: c


21. Which NIS daemon is responsible for changing your public key when you change your password?

a. rpc.ypupdated
b. ypserv
c. ypasswdd
d. rpc.yppasswdd
e. ypxfrd

Answer: a


22. What file does the syslogd daemon use to determine which machine has been defined as LOGHOST?

a. /etc/syslog.conf
b. /etc/hostname.hme0
c. /etc/hosts
d. /var/adm/messages
e. /etc/nodename

Answer: c


23. What directory is cleared each time the machine is rebooted?

a. /tmp
b. /sys/tmp
c. /etc/tmp
d. /usr/tmp

Answer: a


24. The directory that contains the NIS maps on a NIS server is ______.

a. /var/yp/`domainname`
b. /usr/yp/`domainname`
c. /sys/yp/`domainname`

Answer: a


25. Which of the following are valid automount maps? 

a. direct
b. slave
c. client
d. master
e. indirect

Answer: a,d,e


26. The /etc/rcS.d/S30network.sh file uses ______ to configure each interface
with an IP address and other required network information.

a. /etc/inet files
b. /etc/rcS.S30rootuser file
c. netstat
d. ifconfig

Answer: d


27. What type of naming service enables many system administration network information maps to be centralized on a master server.

a. RNS
b. DNS
c. FNS
d. NIS

Answer: d


28. Use the _____ utility to determine what information is actually travelling between systems.

a. ping
b. snoop
c. rpcinfo
d. spray

Answer: b


29. After adding a diskless client, check to see if the appropriate entries are created in the ______ files. 

a. /etc/bootparams
b. /etc/hosts
c. /etc/nismaps
d. /etc/ethers

Answer: a,b,d


30. What file determines what name service is used as a resource for information by the system libraries?

a. /var/yp/binding/`domainname`/ypservers
b. /etc/nsswitch.conf
c. /etc/nodename
d. /etc/hosts

Answer: b


31. ______ is the script used to start and stop the NFS server daemons.

a. /usr/init.d/nfs.server
b. /sys/init.d/nfs.server
c. /etc/init.d/nfs.server
d. /etc/init.d/nfs

Answer: c


32. What is the file that controls the behavior of the syslog daemon?

a. /etc/syslog.config
b. /usr/lib/syslogd.conf
c. /etc/syslog.conf
d. /var/syslog.dat
e. /etc/syslogd.conf

Answer: c 


33. Which version of NFS comes with Solaris 8?

a. 3
b. 1
c. 4
d. 2

Answer: a


34. The ______ is a file system that uses the VM (virtual memory) subsystem.

a. TMPFS file system
b. CacheFS file system
c. FDFS file system
d. Swap file system

Answer: a


35. What is the command that you use to span a filesystem across partition boundaries?

a. format
b. shrinkfs
c. newfs
d. growfs
e. mkfs

Answer: d
This command is normally excuted through the Solstice Disksuite Tool on a metadevice

36. The ______ command and option will convert a host to a NIS client.

a. ypinit -e
b. ypinit -s
c. ypinit -c
d. ypinit -d

Answer: c


37. The _______ processes "ifdef" statements in the /etc/syslog.conf file.

a. /etc/init.d/syslog file
b. kernel
c. m4
d. syslogd

Answer: c


38. Which commands are used to troubleshoot network connectivity? 

a. rpcbind
b. ping
c. snoop
d. reconnect

Answer: b,c


39. Which command will display which directories are being shared on other systems on the network?

a. dfmounts
b. dfshares
c. dfshare
d. finger

Answer: b
Without any arguments, the dfshares command displays shared resources for the LOCAL server. However, it is also used to display shared resources by server name. for example: dfshares host2 (host2 being a remote server)


40. What command will show you the resources available for mounting by a remote client?

a. nfsshares
b. nfshare
c. dfshares
d. dfsshare

Answer: c


41. Which option for the mount command prints the list of mounted filesystems in the /etc/vfstab format?

a. -r 
b. -F
c. -p
d. -o

Answer: c
This must be the only option specified when used.


42. Using the below /etc/syslog.conf example:  Where will all messages of level alert
be sent to?

<br><img src="../Samples/Samples/syslog.conf.gif">

a. All logged in users
b. root
c. /dev/sysmsg
d. operator

Answer: b,d


43. What does Solaris check when determining user access to files and directories under an NFS mount?

a. User ID
b. Share options
c. Mount options
d. Username

Answer: a


44. Which NFS daemon is responsible for returning the file handle on a mount request?

a. lockd
b. statd
c. nfsd
d. mountd

Answer: d


45. The script used to start and stop the automount daemon is ______.

a. /etc/init.d/autofs
b. /etc/init.d/auto.fs
c. /etc/init.d/autofilesystem
d. /etc/init.d/nfs.server

Answer: a


46. Use the ______ command to remove any products that are added to the Solaris Operating Environment using installation wizards.

a. prodreg
b. pkginfo
c. pkgrm
d. pkgchk

Answer: a
The /usr/bin/prodreg command ensures a COMPLETE removal of such software.  This command can also be used to install additional software.


47. What does the "/-" entry in the below /etc/auto_master file do? 

<br><img src="../Samples/Samples/automaster.gif">

a. Defines a mount point for indirect maps
b. Directs the automounter program to look at NIS and NIS+ databases
c. Defines a mount point for special maps
d. Defines a mount point for direct maps

Answer: d


48. Which of the following name services uses hierarchical domains? 

a. NIS+
b. DNS
c. NIS
d. FNS

Answer: a,b


49. What are NIS database files called?

a. Maps
b. files
c. nodes
d. tables

Answer: a

50. The "+auto_master" entry in the below /etc/auto_master file directs the automounter to look
at the _______ databases.

<br><img src="../Samples/Samples/automaster.gif">

a. LDAP
b. NIS+
c. NIS
d. NFS
e. DNS

Answer: b,c


51. If the nfs.server script does not read any NFS entries in the /etc/dfs/dfstab file, what will happen?

a. It will start NFS daemons
b. It will exit without running the NFS daemons
c. It will default to running the defined threads

Answer: b


52. Within the NIS domain, NIS clients:

a. Do not contain the original /etc files
b. Contain NIS maps
c. Dynamically rebind to another server in case of server failure
d. Do not contain NIS maps
e. Provide load sharing on large networks

Answer: a,c,d


53. Which commands can be used to display the system's hardware address? 

a. ifconfig
b. banner
c. snoop
d. ping

Answer: a,b


54. ______ maps a 32-bit IP to a 48-bit MAC (Ethernet) address.

a. IGMP
b. ICMP
c. ARP
d. RARP

Answer: c


55. ____ maps a 48-bit MAC (Ethernet) address to a 32-bit IP.

a. IGMP
b. ICMP
c. ARP
d. RARP

Answer: d


56. Which NFS mount options will allow an autoclient to boot the quickest if an error occurs?

a. fg
b. hard
c. bg
d. soft

Answer: c,d
Although soft or bg are not default settings, combining these 2 options usually results in the
fastest client boot up when NFS mounting problems arise.



57. To see which services are running on a host, execute the command ______.

a. ping
b. rsh
c. rexec
d. rpcinfo

Answer: d


58. This command updates entries in the system log.

a. sysinfo
b. prtconf
c. logger
d. syslog

Answer: c
Syntax: logger [ -I ] [ -f file ] [ -p priority ] [ -t tag ] [ message ]


59. Following an operating system crash, the _____ utility is executed during a boot up to retrieve the crash dump from the dump device.

a. dumpadm
b. devfsadm
c. savecore
d. coreadm

Answer: c


60. Which of the following are valid RBAC Configuration files? 

a. /etc/user_attr
b. /etc/security/exec_attr
c. /etc/prof_attr
d. /etc/security/user_attr
e. /etc/security/auth_attr

Answer: a,b,e